Kako urediti kutak za čitanje bebi: Pronašli smo 10 inspirativnih primjera

Updated: Oct 13, 2020Čitanje je neizostavan dio djetinjstva. Svi se rado prisjećamo knjiga koje smo voljeli kao djeca i likova koji su nas tada zabavljali. Neke od tih priča ostaju s nama čitav život i jedva čekamo podijeliti ih sa svojim mališanima u nadi da će na njih utjecati jednako snažno.

Čitati bebi možeš bilo gdje, bitno je samo sklupčati se u neki udoban kutak doma i izabrati slikovnicu.


No, stvaranje posebnog kutka u prostoru u kojem boraviš može biti dodatan poticaj da svojoj bebi svaki dan omogućiš put u svijet mašte.

Kada se odlučiš kreirati kutak za čitanje bitno je pronaći mjesto na kojem ima dovoljno svjetla ili osigurati umjetnu rasvjetu koja u večernjim satima neće opteretiti bebine okice dok prati slike u priči.

Drugi bitan korak je da taj prostor bude udoban i namijenjen isključivo čitanju. Oboružaj se šarenim slikovnicama, mnoštvom plišanaca i mekanih dekica. Takva će okolina osigurati da se u trenucima čitanja dodatno povežeš s bebom i pobjegneš u neki drugi svijet.

Kako bi bebin kutak za čitanje bio potpuno bebastičan donosimo ti ideje kako ga možeš urediti:


1. Ormar za knjige koji ima i ugrađenu klupicu za čitanje? Zvuči kao ostvarenje sna svakog čitača. Osim što je praktičan i neće zauzimati previše prostora, pruža intiman kutak u koji se možeš zavući sa svojom bebom kad god to poželiš.2. Kutak za čitanje možeš napraviti u djelu stana koji bi inače ostao neiskorišten. Dovoljno je da na zid poredaš nekoliko polica, na pod postaviš udobnu sjedalicu i sve začiniš veselim zidnim naljepnicama ili najdražim fotografijama. Sada još samo treba poredati omiljene knjige na police i maraton čitanja može započeti.
3. Ima li išta zabavnije od postavljanja šatora u kući? Šator izaziva oduševljene i kod djece i kod roditelja, a čitanje najdražih slikovnica unutra sigurno će biti još posebnije.4. Police za knjige ne moraju biti dosadne. Ukradi našu ideju i posloži ih tako da tvore grane drveta! Granu po granu i ti i tvoja beba zajedno ćete se uspeti do najvećih visina.5. Starinski ormar može poslužiti kao idealno mjesto za čitanje ako na njegove police posložiš knjige i dodaš udobne jastuke. Bajkoviti ugođaj punog drveta možeš upotpuniti tapetom na zidu koja će odvući misli sve do čudesne Narnije.6. Zastor iza kojega se skriva pravo malo carstvo knjiga odlična je ideja. Zajedno sa bebicom možeš se sakriti iza zastora kada poželiš pobjeći u svijet dječjih priča. Taj mali kutak nemoj zaboraviti opremiti i dobrim osvjetljenjem no, neka i ono bude zabavno. Odaberi lampu u obliku mjeseca ili zvijezda ili postavi zabavne svjetleće naljepnice na strop.
7. Tko ne voli kućice na drvetu?! Jednu takvu kućicu možeš izgraditi i u kući, a ako na putu do nje dodaš police popunjene knjigama, ona se pretvara u pravi čarobni kutak za čitanje.
8. U dječjoj sobi možeš stvoriti pravu malu knjižnicu. U jedan kutak sobe smjesti velike police s mnoštvom najdražih priča i dodaj prostor za sjedenje u sredinu. Tako ćeš svaki put birajući štivo imati osjećaj da šećeš među policama knjižnice.
9. Kako bi čitanje bilo još zabavnije, uz zidne police na strop možeš pričvrstiti i ljuljačku. Ako se odlučiš na čitanje „Knjige o džungli“ vjerujemo da će u odlomcima o skakanju po drveću ljuljačka upotpuniti doživljaj.
10. Za izradu bebinog kutka za čitanje nije potrebno puno. U jedan neiskorišteni kutak sobe možeš smjestiti instalaciju od nekoliko paleta, dodati udobne jastučiće i smjestiti omiljene dječje knjige.


Želiš svojoj bebi početi čitati, ali još uvijek nisi sigurna s kojom knjigom krenuti?

Kako bi prvi susret s knjigom bio još posebniji, neka bebina prva knjiga bude ona pisana baš za nju!

Možda neće odmah razumjeti riječi, ali će vrlo brzo na stranicama knjige prepoznati sebe, mamu i tatu.

Besplatno prelistaj personaliziranu priču „Kako sam došao na svijet“ i uvjeri se sama zašto mame ne uspijevaju zadržati suze dok ju čitaju.

709 views