10 must-have slikovnica u bebinoj biblioteci

Updated: Oct 13, 2020
BEBA je širok pojam: pokriva sve od novorođenčeta, preko slinavog bublastog slatkog bića sa prvim zubićima, bebolinca koji je proslavio 1. rođendan, a nerjetko pojam pokriva i naše malce koji su blizu drugog rođendana (kako ih ne zvati bebama, kad su tako slatki?).

Ukratko, bebu imaš sve dok kupuješ pelene.

Ali veličina pelena se jako brzo mijenja, a zajedno s njima mijenja se i vrsta slikovnica koje joj možeš čitati. Zato smo pripremili veliki vodič, koji možeš pronaći ovdje.

No pripremili smo i listu apsolutnih must-have slikovnica koje ćete čitati u toj beba fazi.

Neke tek tamo pred drugi rođendan, a druge i ranije. Kako bilo da bilo, najbolje je da ih nabaviš odmah, čak i ako tvoja beba još uvijek većinu vremena samo spava (i plače).

A evo i zašto:

1. Pogodi koliko te volim, Sam McBratney

Ova slikovnica je zasjela na prvo mjesto nekoliko top lista, između ostalih i na „100 slikovnica za djecu – preporuke učitelja“.

Prvi puta je objavljena davne 1994. godine, a do danas nije izgubila na aktualnosti.

A kako i bi, kad pripovijeda o ljubavi između „malog zeca boje lješnjaka i velikog zeca boje lješnjaka“. Zečići su cijeli jedan dan pokušavali jedan drugomu dužininskim mjerama dočarati koliko jedan drugoga vole sve dok se mali zec nije umorio i zaspao.

2. Tamo gdje su divlji stvori, Maurice Sendak


Ovaj klasik dječje književnosti nedavno je proslavio svoj 50. rođendan. Maurice Sendak, jedan od najutjecajnijih autora za djecu svih vremena, za ovu je slikovnicu primio mnoge nagrade, između ostalih i Andersenovu nagradu.

Slikovnica je važna jer progovara o najdubljim i najstrašnijim dječjim strahovima i oprečnim osjećajima koji često zbunjuju dijete.

Pravo vrijeme za čitanje? Prvi tantrum.

3. Ježeva kućica, Branko Čopić


Nakon stranih, evo nam i domaćeg klasika. Pa, ako već znaš napamet ove stihove: "Po šumi, širom, bez staze, puta, Ježurka Ježić povazdan luta. Lovom se bavi, često ga vide, s trista kopalja na juriš ide!", ali još uvijek nemaš slikovnicu – pojuri u knjižaru.

Ježeva kućica jedna je od najljepših priča u stihu za male i velike, koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu. Ti je voliš, voli je i tvoja mama, a u njoj će sada uživati i – tvoja beba.

4. Karlo, mama, tata i baka Zečić, Rotraut Susanne Berner

Knjige o malenom zečiću Karlu i njegovoj obitelji postale su bestselleri u cijelom svijetu. Objavljene su u desecima zemalja i prevedene na 30-ak jezika.

Riječ je o dražesnim, toplim obiteljskim pričama koje obrađuju svakodnevne situacije i dnevnu rutinu (buđenje, jelo, igra skrivača, odlazak u trgovinu s roditeljima, ritual odlaska na spavanje).

Prva knjiga u tom serijalu „Karlo, mama, tata i baka Zečić“ se proteže na čak 104 stranice i sadrži vrlo kratke priče s velikim ilustracijama.

Uvjeravamo te, svaku od njih ćeš pročitati bezbroj puta.

Jer će tvoja beba to tražiti.

5. Hoću svoju tutu, Tony Ross


Kad-tad ova tema dolazi na red. A kao lijep uvod, čitaj svojoj bebi slikovnicu u kojoj se malena princeza pokušava odviknuti od pelena.

„Hoću svoju tutu“ klasik je među slikovnicama koje obrađuju ovu temu, a potpisuje ga Tony Ross sa svojim jednostavim, ali i pomalo pomaknutim stilom.

Uvjeravamo te, dobro ćeš se nasmijati kraljici u opravi seljanke, kralju koji mora prekinuti posao ljepljenja „kraljevskih tapeta“ jer princeza traži svoju tutu, kao i admiralu u uniformi koji se igra s plastičnim brodićima.

6. Grubzon, Julia Donaldson

Ovo je slikovnica prodana u više od 13 milijuna primjeraka, a osvojila je na desetke književnih nagrada. Prema njoj je napravljena predstava izvedena u Broadwayu i kratki animirani film nominiran za Oscara. Moramo li dalje?

Dovoljno je reći da slikovnicu potpisuje Julia Donaldson.

„Kroz duboku šumsku tminu miš jedan u šetnju krene. Dopadne odmah se liji, čim vide oči ga njene.“ Ti i tvoja baba sa znatiželjom ćete ispratiti pametnog miša na putu kroz šumu.


7. Zašto djeca vole zeca?, Ivanka Borovac


Ova slikovnica naše poznate književnice Ivanke Borovac sadrži nedovoljivo slatke i jednostavne stihove koje će tvoja beba recitirati do drugog rođendana, časna riječ!

„Zašto djeca vole zeca?
Jer brzo trči i dobro skače,
Mrkvicu gricka i kupus žvače.
Jer ima jako dugačke uši
I jer mu zubić veselo strši.“

8. Čarli nikome ne da svoje igračke, Thierry Courtin

Evo nam još jedne teme koja neminovno dolazi na red, i to kod prvih pokušaja socijalizacije. Poznato je da djeca baš i nisu društvena bića sve tamo do četvrtog, petog rođendana.

Ova lako razumljiva i topla priča tvojoj će bebi pomoći da shvati da je njemu samome ljepše i ugodnije dijeliti igračke s drugima nego se igrati sam (jer, budimo realni – to je jedina alternativa 😊).

9. Zebra koja je izgubila pruge, Jedda Robaard

Ovo je jedna preslatka slikovnica s prozorčićima koje tvoja beba može otvarati.

Naime, prozorčići skrivaju sva mjesta na kojima je malena zebra možda izgubila pruge (pod krevetom, u ormaru, itd...).

Potraga za prugama tvojoj će bebi biti nevjerojatno uzbudljiva – a radost kad se pruge napokon pronađu nemjerljiva!


10. Kako sam došao na svijet, Tvornica snova
Želiš svojoj bebi početi čitati, ali još uvijek nisi sigurna s kojom knjigom krenuti?

Kako bi prvi susret s knjigom bio još posebniji, neka bebina prva knjiga bude ona pisana baš za nju!

Možda neće odmah razumjeti riječi, ali će vrlo brzo na stranicama knjige prepoznati sebe, mamu i tatu.

Besplatno prelistaj personaliziranu priču „Kako sam došao na svijet“ i uvjeri se sama zašto mame ne uspijevaju zadržati suze dok ju čitaju.

366 views