10 dokazanih benefita čitanja bebama

Updated: Oct 13, 2020

Kako bi tvoja beba rasla izvana, potrebni su joj mlijeko, hrana i voda. Kako bi rasla iznutra, potrebna joj je knjiga. Sigurno već kupuješ Pampers pelene i brineš da guza tvoje bebe bude njegovana. A kad se primarne potrebe zbrinu, vrijeme je da se fokusiraš na bebin um. Kako? Čitaj joj!
Zbog svoje nemjerljive važnosti, čitanje od pelena trebalo bi postati top prioritetom svakog roditelja. Evo i 10 prednosti koje donosi:


1. Čitanje je priprema za uspjeh

Što više čitaš svojoj bebi, tim više znanja ona upija, a ono je bitno za sve aspekte života. Mnoga istraživanja pokazala su da su bebe kojima se čita uspješnije u školi. Uz to, stječu vještine potrebne za svakog budućeg čitača, poput praćenja riječi na stranici slijeva nadesno i okretanja stranica. Djeca koja uživaju u čitanju kasnije su uspješnija ne samo u jezicima i društvenim predmetima, već i u ostalim školskim predmetima.

2. Čitanje razvija jezične vještine Iako svakodnevno razgovaraš sa svojom bebom, riječi koje koristiš često su ograničene i repetitivne. Čitanjem knjiga svoju bebu izlažeš raznovrsnijem vokabularu različitih tema, a time ona susreće riječi koje ne bi čula u svakodnevnim situacijama.

3. Čitanje vježba mozak Čitanje povoljno djeluje na bebinu moždanu aktivnost. Istraživanja pokazuju da izloženost čitanju od najranije dobi pozitivno utječe na dijelove mozga kritične za djetetov razvoj jezika.

4. Čitanje potiče koncentraciju Iako tvoja beba neprestano okreće stranice ili baca knjige dok joj čitaš, ta aktivnost nikako nije beskorisna. Svakodnevnim čitanjem tvoja beba će naučiti mirno sjediti i koncentrirati se na duži vremenski period, što će joj kasnije pomoći u školi.


5. Čitanje budi žeđ za znanjem Bilo da se radi o kašicama, pusama ili osmijesima, beba uvijek želi još! Ne zaboravi razviti njenu žeđ za slikovnicama. Započni malim zalogajima – u početku će učiti boje i oblike, a odrastanjem će svoju znatiželju naučiti utažiti knjigama.

6. Čitanje upoznaje bebu s raznim temama Ne podcjenjuj važnost čitanja raznovrsnih knjiga. Svaka se beba razvija svojim tempom, ali postoje određeni razvojni koraci zbog kojih većina njih može učiniti određene stvari u određenoj dobi. A slikovnica mora rasti zajedno s bebom. Najbolje slikovnice za pojedinu razvojnu fazu pronađi u našem vodiču.

7. Čitanje razvija maštu i kreativnost Jedna od najvećih prednosti čitanja od pelena razvoj je bebine mašte. Sjaj u očima uoči okretanja iduće stranice, uzbuđeno gugutanje i mlatarenje ručicama posebno je iskustvo za svakog roditelja.

8. Čitanje razvija empatiju Uživljavanjem u priču djeca se poistovjećuju s likovima, počinju razumijevati emocije i razvijaju empatiju. Istraživanja su pokazala da čitanje potiče razvoj emocionalne inteligencije, zbog čega se mladi čitači uspješnije povezuju s drugim perspektivama i ljudskim iskustvima.


9. Čitanje je oblik zabave Koliko god zanimljive i privlačne one bile, pjesmice s YouTube-a okupiraju bebinu pažnju i snažnim je podražajima uvlače u virtualni svijet. Jednom kada se mladi mozak navikne na takvu vrstu stimulacije, čitanje mu predstavlja prevelik napor. Jedan od glavnih benefita čitanja od pelena veća je vjerojatnost da će dijete i kasnije u životu odabrati knjigu kao oblik zabave.10. Čitanje zbližava bebu i roditelja Zajedničko čitanje ili pričanje priča među najvažnijim su načinima produbljivanja bliskosti. Prije spavanja bebi je potrebno umirenje – idealna prilika za zajedničku aktivnost s roditeljem koja će rezultirati zbližavanjem i toplim odnosom u budućnosti.


Želiš svojoj bebi početi čitati, ali još uvijek nisi sigurna s kojom knjigom krenuti?

Kako bi prvi susret s knjigom bio još posebniji, neka bebina prva knjiga bude ona pisana baš za nju!

Možda neće odmah razumjeti riječi, ali će vrlo brzo na stranicama knjige prepoznati sebe, mamu i tatu.

Besplatno prelistaj personaliziranu priču „Kako sam došao na svijet“ i uvjeri se sama zašto mame ne uspijevaju zadržati suze dok ju čitaju.

167 views